fbpx

VMCA voor de Jeugd

MATCHING TALENTS

Matching Talents is een coachingsproject voor jongeren van 13–27 jaar van het VO, MBO en HBO, van alle sectoren en niveaus. Jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken en samen met een coach willen werken aan het organiseren van hun leven, schoolwerk en daarbuiten? Het project geeft jongeren de kans om in zichzelf te investeren met ondersteuning van een persoonlijke coach.

MDT

Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt de samenleving sterker. Jongeren van 14 t/m 27 jaar doen hun MDT in hun vrije tijd, tijdens een tussenjaar of soms onder schooltijd. Van een paar uur per week tot een paar dagen. Ook in Almere kunnen jongeren een MDT doen.

JONGE MANTELZORGERS

Een jongere tussen de 4 en 24 jaar die opgroeit met ziekte en zorg, is een jonge mantelzorger. Denk hierbij ook aan ggz-, verslavings-, ASS- en ADHD- problematiek, De VMCA is er hen. Wij willen dat zij zich evenwichtig kunnen ontwikkelen en stevig in hun schoenen staan, maar ook dat zij zich kunnen ontspannen en net als andere kinderen, kind kunnen zijn. Jonge mantelzorgers kunnen bij de VMCA terecht voor individuele gesprekken, thematische groepsactiviteiten en trainingen zoals KOPP-KOV en “Piep zei de muis”.

JMZ MAATJES

Als een jonge mantelzorger, door de zorgsituatie thuis, extra aandacht nodig heeft, kan er een maatje gevraagd worden. Met een maatje kan een jonge mantelzorger er even tussen uit. Iets wat voor andere heel gewoon kan zijn, zoals een spelletjes doen, koekjes bakken, naar de bibliotheek of naar het park gaan is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Naast de leuke activiteiten die het maatje en jonge mantelzorger ondernemen, biedt het maatje ook een luisterend oor en een plek voor de jonge mantelzorger om zichzelf te zijn. Het maatje zorgt voor een dosis extra aandacht!

COACH 4 YOU

Vrijwillige coaches van Coach4you helpen leerlingen om de overstap van basisschool naar voorgezet onderwijs op een goede manier te maken. De overgang van basisschool naar middelbare school is niet voor alle kinderen even makkelijk. Sommigen kunnen hier goed extra ondersteuning bij gebruiken. Een coach van Coach4you ondersteunt niet alleen de scholier, maar begeleidt ook de ouders, zodat zij aan het eind van het traject de begeleiding kunnen overnemen. De coach is doorgaans een hoog opgeleide vrijwilliger.