‘Matching Talents’ is een project waarbij jongeren van 13-27 jaar worden gekoppeld aan een vrijwillige coach. Jongeren van het VO, MBO en HBO, van alle sectoren en niveaus. Het project geeft jongeren de kans om in zichzelf te investeren met ondersteuning van een persoonlijke coach.
Wil jij jongeren helpen?
Leervragen zijn onderverdeeld in 3 categoriën:
- Sociaal emotionele ontwikkeling (lekker in je vel)
- Praktische studiebegeleiding (goed in je taak)
- Oriëntatie op opleiding en beroep (zeker van je toekomst)
Doel: schoolverlaten voorkomen
Hoe doen we dat?
Als coach daag je uit, inspireer je, versterk en ondersteun je een jongere. Je begeleidt de jongere in het ontdekken en vinden van zijn/haar kracht en helpt om dáár te komen waar de ambities liggen. We werken vanuit een oplossingsgerichte methodiek. Hierin is de jongere de expert van zijn/haar eigen situatie. Deze manier van coaching heeft als doel de jongere te stimuleren zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken die voor zijn/haar toekomst belangrijk zijn. De jongere wordt ondersteund door de coach, maar leert zelf beslissen en keuzes te maken zodat hij/zij in de toekomst zelf aan de slag kan.
Hoe word je vrijwillige coach bij Matching Talents?
- Meld je aan. Stuur een mail naar Stein Janssen (s.janssen@vmca.nl) Stuur je CV mee
- Kom langs voor een kennismakingsgesprek
- We vragen een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ en sluiten een vrijwilligersovereenkomst af
- Laat je koppelen aan een jongere
- Maak kennis met de jongere
Voordat je aan de slag gaat, krijgt je een cursus in het omgaan met jongeren en de oplossingsgerichte methodiek. Daarnaast zorgen we voor voldoende begeleiding door intervisiebijeenkomsten, thema-avonden en individuele ondersteuning.
Frequentie, duur en periode in overleg
Jij als coach en de jongere bepalen samen waar, hoe vaak en hoe lang je samen afspreekt. Na de eerste maand stel je een matchovereenkomst op met daarin de gestelde doelen. Als coach blijf je de jongere ondersteunen zolang deze aangeeft dat het nodig is. Dit kan variëren van enkele maanden tot anderhalf jaar.
Video is gemaakt door leerlingen van het Echnaton.