ANWB Automaatje is een initiatief van de ANWB en wordt in Almere gecoördineerd door de VMCA, i.s.w.m. het ouderenwerk van De Schoor. De ANWB Automaatje vervoersvrijwilligers zijn ingeschreven bij de VMCA en zijn in het bezit van een geldige VOG verklaring.
Woon je in Almere? Heb je een kleine beurs en vervoer nodig en kun je niet (meer) zelfstandig reizen, geen beroep doen op familie, vrienden of buren en heb je geen (recht op) een WMO pas? Dan kun je misschien geholpen worden door een AutoMaatje vrijwilliger. Deze vriendelijke vrijwilligers vervoeren hulpbehoevende Almeerders in hun eigen auto. Bijvoorbeeld voor een ritje naar het ziekenhuis of arts, om boodschappen te doen, naar een activiteit in een buurtcentrum, of om samen een gezellige activiteit te ondernemen. Binnen of buiten Almere.
De AutoMaatje vrijwilligers willen graag iets betekenen voor stadgenoten die weer mee willen doen aan de samenleving en het ‘Maatje’ aspect is daarom erg belangrijk. Ons uitgangspunt is dat de vrijwilliger blij moet worden van de klus en zich gewaardeerd moet voelen en geen betaald werk verdringt.
Voor mensen die al op leeftijd zijn en wel een WMO pas hebben begrijpen we dat collectief vervoer stressvol kan zijn. We zullen hen dan ook eerder helpen dan jonge mensen die een WMO taxipas hebben. Want de vrijwilligers zijn geen vervanging van het collectief taxivervoer voor mensen met een WMO indicatie.
Twijfel je of je er gebruik van mag maken dan kun je altijd bellen met Burennetwerk. Ook kun je één van de ouderenwerkers van De Schoor of één van de wijkwerkers vragen namens jou te informeren.
De meeste vrijwilligers kunnen een rollator mee nemen maar ben je afhankelijk van een (elektrische) rolstoel dan gaat het helaas niet lukken, omdat onze vrijwilligers geen aangepaste auto’s bezitten. Bij sommige vrijwilligers past een lichte inklapbare rolstoel in de achterbak van de auto maar dan moet je wel nog korte stukjes kunnen lopen.
Kosten
Je betaalt de vrijwilliger € 0,35 pkm gerekend vanaf het huisadres van de vrijwilliger, voor zowel de heen- als terugreis. Ook bij lange afstanden. De vrijwilliger maakt deze kosten namelijk zelf ook (benzine, afschrijving auto, inzittenden verzekering) en krijgt van ons geen vergoeding.
Verzekering
Ziekenvervoer voor mensen met een ernstige aandoening valt onder de basisverzekering. Informeer bij je eigen verzekering. Meestal moet je vooraf de toestemming regelen. De verzekering werkt met een vast taxibedrijf. Dus heb je regelmatig afspraken voor bijvoorbeeld bestraling dan kun je beter via je zorgverzekering het vervoer regelen.
Gaat het om incidentele afspraken en gaat het niet alleen om vervoer maar ook om het onderlinge contact dan kun je wel een beroep doen op onze vrijwilligers.
Hoe lang van te voren een rit aanvragen?
Hoe eerder je belt of mailt des te groter is de kans dat we een passende vrijwilliger kunnen vinden. Dus bel minimaal 2 werkdagen van te voren maar bij voorkeur al eerder.
En helaas kunnen we je dan nog geen garantie geven dat het lukt een vrijwilliger te vinden. Bel je op het laatste moment dan kunnen we je niet helpen.
Wanneer kom je niet in aanmerking voor een AutoMaatje vrijwilliger?
Kun je zelf nog makkelijk met de auto, fiets of met het openbaar vervoer reizen?
Heb je voldoende financiële middelen om zelf je vervoer of een taxi te betalen?
Heb je een indicatie voor WMO vervoer en echt alleen vervoer van ‘A naar B’ nodig en ben je jonger dan 80 jaar? Dan zullen we je vraag waarschijnlijk afwijzen.
Maar informeer gerust want we beoordelen elke aanvraag afzonderlijk.
Filmpje
Eén van onze AutoMaatjes is inmiddels vaste vrijwilliger van een hulpvrager. De ANWB maakte van dit koppel een leuk filmpje.