ik zoek info
KENNISBANK VRIJWILLIGERSORGANISATIES
SCHRIJF WERVENDE VACATURETEKSTEN
Hoe zorg je ervoor dat iemand die actief op zoek is naar vrijwilligerswerk, jouw vacature eruit pikt, twijfels overwint en actie onderneemt?
Lees hier de beste tips voor een pakkende tekst, welke twijfels een vrijwilliger kan hebben en hoe je daar in je vacaturetekst al op in kunt spelen.
De gouden tips:
- pakkende titel
- denk na over jouw ideale vrijwilliger
- schrap het woord vrijwilliger
- passend beeldmateriaal
- simpel en menselijk
- neem twijfels weg
- vergeet je missie niet
- wat vind de vrijwilliger bij jou?
- hou het kort genoeg.
1. PAKKENDE TITEL
Zorg voor een bondige, nieuwsgierig makende titel waardoor lezers willen doorlezen. De titel is vaak het enige wat een potentiele vrijwilliger leest voor een beslissing genomen wordt om door of weg te klikken. Wees concreet en geef waar mogelijk al iets weg over voor wie, waarom of wat de taak zal zijn.
- ‘Als wandelmaatje wijs je de weg’,
- ‘Ben jij geknipt voor ons naaiatelier?’,
- ‘Voorleeskanjers gezocht voor basisschool’.
Een positieve manier van opvallen kan ook met humor. Denk aan de ‘Harketing manager’ in plaats van’ tuinvrijwilliger gezocht’.
2. DENK NA OVER JOUW IDEALE VRIJWILLIGER
Wie is de ideale vrijwilliger voor deze taak, activiteit of klus en waarom is dat belangrijk om te weten? We komen pas in actie als we ons persoonlijk aangesproken voelen. Denk per vacature na over de ideale vrijwilliger. Tien vragen om erachter te komen wie de ideale vrijwilliger voor deze klus is:
- is deze persoon een man of een vrouw of kan het allebei? (wat ligt meer voor de hand)
- hoe oud is deze persoon?
- in welke levensfase zit deze persoon? (jonge kinderen, carrière, studerend, tussen twee banen, gepensioneerd, ziektewet)
- welk opleidingsniveau heeft deze persoon? (HBO, MBO, specifieke beroepsopleiding)
- waar woont deze persoon? (plaats, wijk of regio)
- welke karaktereigenschappen moet deze persoon hebben?
- welke hobby’s of interesses heeft deze persoon?
- welke vaardigheden heeft deze persoon? (kan ook beroepsmatig zijn)
- om welke reden zou deze persoon vrijwilligerswerk gaan doen? (tussen twee banen, ervaring opdoen, contact met andere mensen, contact met andere vrijwilligers, iets leren)
- welk taalgebruik past bij deze persoon? (formeel, gezellig, hip).
3. SCHRAP HET WOORD VRIJWILLIGER
Mensen kijken al in de vrijwilligers vacaturebank, je hoeft in de vacature niet te benadrukken dat het gaat om vrijwilligerswerk. Kies liever voor maatje, coach, gastvrouw etc. Plaats je de vacature ook op je website of social media. Benoem bij de laatste wel dat het vrijwilligerswerk betreft.
4. PASSEND BEELDMATERIAAL
Voor de foto geldt hetzelfde als voor de titel. Zoek iets wat past bij jouw organisatie; iets persoonlijks, grappigs of unieks. Een logo is makkelijk en duidelijk. Het voegt helaas weinig toe aan je vacature, terwijl een foto of video juist een beeld kan geven over de taak én jouw organisatie.
5. SIMPEL EN MENSELIJK
Heb jij affiniteit met cliënten met een matig verstandelijke beperking? Vasculaire dementie? Een Autisme spectrum stoornis. Zomaar wat woorden die heel gewoon lijken te zijn, maar die een vrijwilliger kunnen afschrikken. Denk na of het echt van toegevoegde waarde is, leg het dan uit.
Of ben jij ook op zoek naar een flexibele, ondernemende, enthousiaste en communicatief vaardige vrijwilliger vol passie? Maar wat bedoel je nu eigenlijk? Leg helder en duidelijk uit wat je van de ander verwacht.
Gouden tip: houd het simpel. En vooral menselijk. Makkelijkste trucje daarvoor: doe alsof je tegen een vriend of familielid praat! Niet een cliënt, patiënt met moeilijke ziekte of mevrouw P zoekt, maar Opa van Mees zoekt, Jan is op zoek naar, Lida wil hulp bij…. Gebruik desnoods een fictieve naam.
6. NEEM TWIJFELS WEG
Twijfel 1 – Wat als ik het niet leuk vind?
We willen vrijwilligerswerk dat bij ons past. Een vacature tekst beschrijft wel de taken, maar veel vragen blijven onbeantwoord. Hoe los je deze twijfels op? Vertel me in twee zinnen dat ik goed ingewerkt word en hoe het werk eruit ziet (dus niet alleen het wat).
Twijfel 2 – Wat als de mensen niet aardig zijn?
Wij zijn sociale dieren en willen passen in een groep. Kennis maken met een nieuwe groep is spannend. Weet je nog die eerste dag op school of op je werk? Pas je schrijfstijl aan om iets van de twijfel weg te nemen en geef mensen een gevoel van de sfeer in je organisatie. Er is geen juiste manier van schrijven. Dat verschilt per organisatie en zelfs per klus.
Twijfel 3 – Wat als het teveel tijd kost?
Deze twijfel wint het van alle anderen. Wat ik wil is duidelijkheid, een tijdsinvestering die bij mij past. Zijn er vaste dagen en tijden en word ik geacht om elke week te komen? Als er juist flexibiliteit mogelijk is doordat je je zelf kan inroosteren kun je dat noemen als waarde. Wees duidelijk. En laat weten waarom het juist prettig is. Dan kan ik de afweging maken.
Twijfel 4 – Hoe werkt het aanmelden/inwerken?
Mensen moeten uit hun comfort-zone komen en zijn onzeker als ze niet weten wat er gaat komen. Beschrijf daarom kort wat ik moet doen als ik interesse heb (bellen, mailen, formulier invullen). Weet je al wie de contactpersoon is? Vertel het. Vertel ook welke stappen daarna komen. Je hoeft niet uitgebreid te vertellen hoe ik ingewerkt word. Dát ik ingewerkt word vind ik wel fijn om te weten
Twijfel 5 – Kan ik het wel?
Onzekerheid, veel mensen hebben er last van. Dat wordt versterkt als er bij een vrijwilligersvacature een enorme lijst met taken en eisen staat. Beter is het om een profiel te schetsen waar iemand zich in kan herkennen. Verpak functie-eisen in vragen of zinnen als:
- Vind jij het leuk…
- Jij bent iemand die…
- Zie jij jezelf al…
Neem overige twijfels weg door onder aan de vacature nog te laten zien dat twijfelen mag. Bijvoorbeeld met de volgende zin: ‘Heb je nog vragen of twijfels? Snappen we. Bel of mail naar…’
7. VERGEET JE MISSIE NIET
Vertel in de vacature ook vooral iets over het belang en de impact van jouw organisatie.
Waar offert de vrijwilliger zijn kostbare tijd voor op? Zet de missie het liefst bovenin je tekst. Dat hoeft niet groot en uitgebreid. Een zin over het waarom van jouw organisatie is al voldoende.
Naast een statement: ‘samen zorgen we ervoor dat elk kind zich jarig kan voelen’ kan je ook denken aan indrukwekkende resultaten
‘Al 10.000 mensen geholpen.’ Of houd het juist klein met een mooie quote wat de hulp voor iemand heeft betekend: ‘Anna staat iedere week al bij de deur te wachten tot haar maatje weer komt, ze geniet van die extra aandacht.’.
8. WAT VIND DE VRIJWILLIGER BIJ JOU?
Schrijf je tekst door de ogen van de vrijwilliger. Wat heb je hen te bieden? Zorg dat je met je taalgebruik, zinsbouw en aanbod aansluit bij de vrijwilliger die jij zoekt. Beschrijf wat de voordelen van jouw vrijwilligerswerk zijn.
Is wandelen mindful?
Hebben jullie de lekkerste koffie?
Het gezelligste team?
Liggen jullie regelmatig dubbel om de sterke verhalen of baldadige acties van jullie ouderen?
Draag uit waar je trots op bent!
9. HOUD HET KORT
Vacatureteksten zijn een soort elevator pitch: je moet er iemand binnen een minuut razend enthousiast mee kunnen maken. Dat betekent overigens ook dat het niet té kort moet zijn, over iets vaags of onduidelijks kun je moeilijk enthousiast worden.