Contact houden, samen de tijd doorbrengen en hulp bieden kan gelukkig veelal digitaal. Hoe je ervoor zorgt dat het interactief is nog een tweede stap. We hebben de afgelopen maanden vast allemaal wel een vreselijk saaie digitale bijeenkomst gehad. Dan gun je jouw vrijwilligers of deelnemers iets anders.
Hier onder vind je een aantal digitale tools, instrumenten en ideeën om je online contact, meeting of training meer diepte te geven zodat het boeiend blijft voor degene aan de andere kant.
1. Verdeel in groepjes / break out techniek
In Teams: verstuur de plenaire link en maak groepjes links (deze kun je dan ook in de chat zetten). Zo verdeel je de groep in kleinere groepjes die samen een opdracht kunnen uitvoeren. De uitkomst deel je na afloop plenair. Spreek een tijd af voor de duur van de opdracht. Neem wel wat ruimte voor in en uit de ‘break out room’ gaan. (Binnenkort is het ook in teams mogelijk om break out rooms te maken binnen je bijeenkomst, dan is het versturen van aparte links dus niet meer nodig).
In Zoom: deel mensen in groepjes in en laat ze een break out room in gaan.
2. 1-4-all
De 1-4-all methode is een methode waarbij iemand eerst individueel nadenkt over een vraagstuk of opdracht, om ieders bevindingen vervolgens in viertallen te bespreken.
In viertallen wordt de individuele inbreng van elk groepslid besproken en na een afweging van de voor- en nadelen van elk idee wordt het beste idee van het groepje in de gehele groep naar voren gebracht. Daarna kun je ervoor kiezen om de ideeën van de viertallen te bespreken en direct met het best passende idee verder te gaan, of je geeft een vervolg aan de bevindingen van de viertallen door plenair de sterke en zwakke punten van de ideeën in kaart te brengen en waar nodig aan te pakken. Het voordeel van deze methode is dat er een grote hoeveelheid ideeën gegenereerd wordt en iedereen iets inbrengt. Door de sterke elementen uit de verschillende elementen te halen, kom je gezamenlijk tot een nog sterker plan.
3. Quiz
Een Quiz kun je heel goed gebruiken voor het testen van voorkennis over een bepaald onderwerp, of voor bijvoorbeeld een teamuitje.
Er zijn verschillende websites waar je online een quiz kunt maken. Zoals Pollev , Kahoot of Mentimeter. Pollev is gratis en biedt naast de quizmogelijkheid een heleboel andere mogelijkheden om interactief vragen te stellen of onderwerpen te bespreken.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de quiz in PowerPoint te maken en de presentatie vooraf met iedereen te delen. In dat geval schrijven de deelnemers hun antwoorden op en kun je de quiz achteraf gezamenlijk nakijken.
4. Petje op petje af
De Petje op petje af methode is een leuke manier om nader kennis te maken met elkaar.
Deze methode werkt heel eenvoudig. Voorafgaand aan de meeting vraag je iedereen een hoofddeksel klaar te leggen. Is de meeting last minute ingepland? Geen probleem. Met je handen kun je ook een hoedje op je hoofd maken. Je zorgt dat je een rijtje met tegenstellingen klaar hebt liggen. Bijvoorbeeld ‘ik ben introvert’ en ‘ik ben extrovert’. Vervolgens geef je steeds aan wat ‘petje op’ en wat ‘petje af’ is, en alle deelnemers zetten hun petje op of af, naargelang hun antwoord.
Het interessante aan deze methode is dat iedereen iets visueels ziet veranderen wat, net als in het echt, voor binding zorgt.
Vind je deze methode interessant maar zie je het niet zitten om iedereen te vragen een hoedje of petje klaar te leggen? De methode werkt net zo goed met rood en groen papier. Je kunt dan stellingen voorleggen en het groene papier omhoog houden betekent ‘eens’ en het rode papier ‘oneens’.
5. Gebruik de mogelijkheden die directe betrokkenheid vragen
- whiteboardfunctie: in verschillende programma’s, waaronder Zoom en Teams kun je gebruik maken van een ‘whiteboardfunctie’. Het voordeel van deze functie is dat iedereen hierop kan tekenen. Ideaal als je bijvoorbeeld gezamenlijk een mindmap wilt maken. De betrokkenheid van alle deelnemers wordt vergroot als zij direct hun inbreng zelf kunnen toevoegen in het geheel.
- Poll: om even snel de mening van mensen te peilen kun je ook een poll aanmaken in Teams. Ga hiervoor naar het kanaal-of chatvenster van Teams waarin je een snelle peiling wilt opnemen. Voeg je vraag en opties toe en klik op volgende. Bekijk een voorbeeld van de peiling en klik op bewerken als je wijzigingen wilt aanbrengen, of klik op verzenden als je de poll wilt plaatsen. Let op: externen kunnen mogelijk niet meedoen aan de poll.
- Chat: gebruik actief de chat. Nodig mensen uit een vraag te beantwoorden en het antwoord in de chat te zetten. Bij een wat grotere groep of als je je scherm deelt met een groep is het handig om een chat moderator te hebben, iemand die de chat in de gaten houd en de belangrijke vragen en opmerkingen deelt met de trainer/voorzitter.
6. Stuur vooraf een persoonlijk pakket
Een digitale meeting betekent natuurlijk niet dat je geen materiaal met de deelnemers kunt delen. Je kunt evengoed voor iedereen een pakketje met materiaal maken. Dit pakketje kun je via de post verzenden. Of, indien gewenst, digitaal versturen. Op deze manier kun je dezelfde middelen inzetten die je normaal gesproken op papier aan het begin van een meeting uitdeelt.
Om de doorloop en interactie tijdens een digitale meeting te bevorderen kun je mensen vragen voorafgaand aan de meeting de papieren in te vullen, of de opdracht te maken, zodat de bevindingen van de deelnemers tijdens de meeting besproken kunnen worden door de papieren te laten zien, of door de deelnemers erover te laten vertellen.
7. Lulkoek bingo
Lulkoek bingo is al een heel oud vergaderspel dat vroeger regelmatig aan de vergadertafel gespeeld werd. Maar dit spel kun je ook heel goed digitaal spelen.
Voorafgaand aan de meeting maak je een bingokaart met een aantal veel voorkomende woorden. De bingokaart kun je uitprinten en met de post naar de deelnemers verzenden, of je verstuurt de kaart via de mail. Bij aanvang van de bingo legt iedereen de bingokaart voor zich neer. Wanneer je een woord hoort dat op de kaart staat schrijf je erbij wie het hoe laat gezegd heeft.
Heb je je kaart vol? Dan roep je heel hard BINGO!
Een variant op lulkoek bingo speel je zonder bingokaart. Jij noemt een stuk of 5 à 6 voorwerpen op die iedereen wel in huis heeft en geeft een startsein. De eerste die alle voorwerpen verzamelt heeft en terug voor de camera zit roept BINGO! en heeft gewonnen.
8. Storytelling
Een verhaal vertellen, of verzinnen, is leuk. Maar samen een verhaal verzinnen is nog veel leuker!
Bij deze methode breng jij, de organisator, een onderwerp in en geef je de groep ongeveer een minuut de tijd om na te denken over het onderwerp.
Na die minuut nadenk tijd geef je alle deelnemers in willekeurige volgorde een nummer. In die volgorde gaan de deelnemers het verhaal verzinnen. Je geeft elke deelnemer zo’n 20 seconden de tijd om zijn deel van het verhaal te vertellen. Na die 20 seconden geeft diegene de beurt door en voegt de volgende deelnemer een stukje toe aan het verhaal. Op deze manier ontstaan vaak de leukste, gekste en grappigste spontane verhalen.
9. Hints
Iedereen kent het spelletje ‘hints’ wel. Ook dit is een spel wat je heel goed digitaal kunt spelen. Jij, als organisator, kunt beginnen. Geef een omschrijving van een begrip of ding zonder de belangrijkste elementen van het begrip of ding bij naam te noemen en laat de mensen raden waar je het over hebt. Degene die het juiste antwoord geraden heeft krijgt daarna de beurt, en zo speel je verder.
10. Dilemma op dinsdag
Dilemma op dinsdag is een tool waarmee je gegarandeerd mooie en hilarische gesprekken aanhaalt. Je kunt dilemma’s voorleggen uit de app ‘would you rather’ of ‘dillemas’, of je verzint zelf of samen met de deelnemers een aantal dilemma’s om te gebruiken. Deze dilemma’s zijn mooie onderwerpen om met een klein groepje over in gesprek te gaan. Iedereen heeft een mening. Wanneer je iedereen de kans geeft zijn/haar mening te uiten kun je hier leuk over sparren, elkaar en elkaar mening leren kennen, en misschien wel tot nieuwe inzichten komen.
11. Verbale- / non verbale communicatie
Deze methode laat het verschil tussen verbale- en non-verbale communicatie heel mooi zien. Geef voorafgaand aan de meeting vast aan alle deelnemers door dat zij tekenpapier en een pen of potlood klaarleggen. Jij, als organisator, kunt beginnen. Je kiest een voorwerp uit dat redelijk makkelijk te tekenen is, maar vertelt niet welk voorwerp je gekozen hebt.
Met 10, of maximaal 15 instructies laat je de deelnemers het door jou gekozen voorwerp tekenen. Je noemt de naam van het voorwerp natuurlijk niet, maar vertelt alleen wat ze moeten tekenen en waar op het papier ze dit moeten tekenen. Nadat jij klaar bent met het geven van de instructies laat iedereen zijn of haar tekening voor de camera zien. Plezier gegarandeerd want de resultaten zijn vaak hilarisch.
12. Een kenmerkend voorwerp of woord
Vraag alle deelnemers om voorafgaand aan de meeting een voorwerp klaar te zetten waarmee zij zichzelf willen voorstellen aan de groep. Tijdens de meeting hou je dan een uitgebreid kennismakingsrondje waarin iedereen mag vertellen waarom hij of zij voor het betreffende voorwerp gekozen heeft, wat het voorwerp over diegene zegt en wat het voorwerp voor diegene betekent. Op deze manier leer je mensen op een leuke, aparte manier kennen en kom je veel nieuwe dingen over elkaar te weten.
Je kunt er ook voor kiezen om de chat te gebruiken. Laat elke deelnemer dan 3 woorden typen die hem of haar het beste omschrijven.
13. Wat is je stemming
Vraag iedereen wat zijn of haar stemming is. Ben je rood (niet blij), oranje (medium/neutraal), groen (blij). Iedereen kan dit voor de camera laten zien met een blaadje met het woord erop geschreven of een gekleurd voorwerp, het vertellen of in de chat typen. Stel dan bijvoorbeeld de vraag: “wat kunnen we doen om van rood of oranje naar groen te komen?”
14. Evaluatie
Maak bijvoorbeeld gebruik van de thermometer als evaluatie in een groepsbijeenkomst. Hang een afbeelding van een thermometer op. Bovenaan staat ‘helemaal geweldig’ of ‘fantastisch veel geleerd’ en helemaal onderaan ‘ik vond het helemaal niks’ of ‘ik heb niks nieuws gehoord’. Zet bij de tussenliggende streepjes teksten die passend zijn bij jouw evaluatiemoment. Laat de deelnemers een pijl tekenen bij de streep die zij het meest passend vinden bij hun situatie. De thermometer pas je natuurlijk aan de evaluatievraag aan. Digitaal kan dit in pollev.nl met een clickable image. Je ziet uiteindelijk waar iedereen geklikt heeft.