Ik zoek info
Kennisbank Mantelzorgers
REGELINGEN & FINANCIËN
“Waar kan ik een mantelzorgvergoeding aanvragen?"
Als mantelzorger kan je al snel te maken krijgen met extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan reiskosten, parkeergeld, telefoonkosten en kosten van mantelzorgvervanging. Sommige mensen gaan vanwege de mantelzorg (tijdelijk) minder werken waardoor inkomsten wegvallen. Ongemerkt kan je met mantelzorgen al gauw 8 uur per week of meer bezig zijn.
Dan vraag je je op een gegeven moment misschien af: “Zijn er speciale regelingen voor mantelzorgers?” of: “Waar kan ik een mantelzorgvergoeding aanvragen?” en “Vergoed mijn ziektekostenverzekeraar de kosten van mantelzorgvervanging?” of: “Kan ik deze kosten aftrekken van de inkomstenbelasting?”.
Kenmerk van mantelzorg is dat je het onbetaald doet. Het is niet mogelijk hier een vaste vergoeding voor te krijgen. Wel bestaan er landelijk en op gemeenteniveau regelingen waar je als mantelzorger gebruik van kan maken en die jou voordeel kunnen geven. De regelingen kunnen per gemeente verschillen. Wij focussen hier op Almere.
In Nederland bestaan er veel regelingen rondom de financiën van zorgverlening. Waar moet je zijn voor wat en hoe doe je een aanvraag. Hieronder volgen een aantal onderwerpen die wij als Expertise Centrum Mantelzorg regelmatig voorbij zien komen. Mocht je hier iets missen, dan is het wijkteam of de gemeente de beste plaats om te gaan informeren.
Heb je vragen? Neem contact op met de VMCA en vraag naar een consulent mantelzorg of neem contact op met het wijkteam.
Persoonsgebonden Budget (PGB)
Een Persoons Gebonden Budget kan aangevraagd worden in diverse situaties van langdurige zorg. Het wordt geregeld vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Je kunt met dit budget zorg inkopen voor de zorgvrager of jezelf als mantelzorger/zorgverlener uitbetalen. Lees hier de algemene informatie van de Rijksoverheid. De aanvraag doe je bij de gemeente.
- Ook op MantelzorgNL staan veel vragen met antwoorden rondom PGB. Lees dat ook zeker even door.
- Heb je hulp nodig bij het doen van zo'n aanvraag? Een gesprek met een medewerker van jouw wijkteam is dan een goede start. Neem contact op met jouw wijkteam.
Huishoudelijke ondersteuning
Bij de gemeente kan een aanvraag gedaan worden voor ondersteuning op het gebied van huishoudelijke taken voor de zorgvrager. Dit gaat via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).
Let op: Dit gaat dus uit van de situatie van de zorgvrager, de dierbare voor wie jij mantelzorger bent. Die moet de huishouding niet meer (geheel) zelf kunnen doen. Deze hulp valt onder hulp om zelfstandig te kunnen blijven wonen.
Op deze pagina van het wijkteam Almere kun je de stappen zien om huishoudelijke hulp aan te vragen. Of ga rechtstreeks naar de gemeente.
Mantelzorgwaardering
De Mantelzorgwaardering is een blijk van waardering die de gemeente Almere geeft aan haar mantelzorgers. De mantelzorgwaardering wordt vaak verward met een mantelzorgvergoeding. De mantelzorgwaardering compenseert echter niet de kosten die je als mantelzorger maakt. Het is slechts een kleine tegemoetkoming voor de zorg die je aan je naaste verleent. De hoogte van het bedrag en de vorm van de waardering kan per jaar verschillen.
In Almere kunnen mantelzorgers vanaf de leeftijd van 4 jaar een aanvraag doen om voor de waardering in aanmerking te komen. In de afgelopen jaren bestond de mantelzorgwaardering uit een uitje voor jonge mantelzorgers en een cadeaubon of geldbedrag voor volwassenen. De gemeente stelt ieder jaar voorwaarden vast waaraan je moet voldoen en ook de periode waarin de aanvraag kan worden ingediend. Kijk voor actuele informatie op de website van de gemeente.
De VMCA vermeld ieder jaar ook in haar nieuwsbrief aan mantelzorgers wanneer de aanmeldperiode weer van start gaat voor het aanvragen van de mantelzorgwaardering. Ook is er in die periode een rechtstreekse knop naar de aanvraag op onze website actief. De pagina van de gemeente: Mantelzorgwaardering (almere.nl).
Let op: dit is een regeling, gift, vanuit de gemeente Almere. De VMCA heeft er geen invloed op als de gemeente de Mantelzorgwaardering regels wijzigt of de regeling stopt.
Woonurgentie voor mantelzorgers
Als mantelzorger kun je onder bepaalde voorwaarden in Almere een woonurgentieverklaring krijgen. Het kan voordelen hebben om zo dicht mogelijk bij degene voor wie jij zorgt te wonen. Om in aanmerking te komen voor deze urgentie zijn voorwaarden gesteld, zoals een inschrijving als mantelzorger bij de VMCA. De aanvraag verloopt via 'Het Vierde Huis'. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op: Woonurgentie (almere.nl)
Verzekering tijdens inzet mantelzorg
Alle mantelzorgers die in Almere wonen én staan ingeschreven bij de VMCA zijn automatisch verzekerd voor onder meer schade en ongevallen tijdens jouw inzet als vrijwilliger of mantelzorger. Je hoeft daarvoor niets te doen, behalve bij schade. De verzekering vervangt niet je eigen aansprakelijkheids- of ongevallenverzekering. De verzekering is een vangnetverzekering. Dat wil zeggen dat eigen verzekeringen of die van jouw vrijwilligersorganisatie voor gaan. Kijk voor meer informatie op: Vrijwilligersverzekering (almere.nl)
Landelijke wet- en regelgeving en voorzieningen
Als mantelzorger kun je te maken krijgen met het regelen van zorg en voorzieningen die vanuit de wet geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Jeugdwet, de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en de Zorgverzekeringswet (ZVW). Op de website www.regelhulp.nl wordt uitgelegd welke mogelijkheden er zijn en waar je naartoe kunt om zorg of hulp te regelen.
Daarnaast kan het interessant zijn om je te informeren over de mogelijkheden om:
- Bepaalde kosten af te trekken van de inkomstenbelasting. Zoals kosten van extra gezinshulp vanwege ziekte of invaliditeit en reiskosten ziekenbezoek. Zie: www.belastingdienst.nl
- Een Persoons Gebonden Budget (PGB) aan te vragen. Een PGB is een bedrag waarmee je zelf zorg of ondersteuning inkoopt voor de zorgvrager. Iemand die een PGB krijgt, bepaalt zelf waar, wanneer en door welke zorgverleners de zorg of ondersteuning geven wordt. Kijk voor meer info: Persoonsgebonden budget (pgb) | Rijksoverheid.nl of vraag ernaar bij het wijkcentrum.
- Je aanvullend te verzekeren voor de kosten van een mantelzorgcursus, mantelzorgvervanging of de diensten van de mantelzorgmakelaar. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van de ziektekostenverzekering van jezelf en van degene voor wie je zorgt. Voor een overzicht van de verschillende verzekeringsmaatschappijen zie bijvoorbeeld: Overzicht-vergoedingen-mantelzorgondersteuning-in-de-aanvullende-zorgverzekeringen-2023.
Elk jaar publiceert MantelzorgNL in de maand november zo'n overzicht, zodat je keuzes kunt maken en ook tijdig kunt overstappen naar een andere verzekeraar.
Heb je nog vragen over andere geldzaken, zoals bijvoorbeeld: "Wat zijn de gevolgen voor mijn uitkering als ik ga samenwonen met de zorgvrager?" Raadpleeg dan: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/geldzaken.
MantelzorgNL, de landelijke organisatie voor mantelzorg, geeft ook een actueel overzicht van alle landelijke regelingen. Bekijk dit overzicht hier..