VMCA voor elkaar in Almere
     
     

Wandelingen

Wandel door Almere met een gids van het Gilde  Almere en ontdek de mooiste plekjes.  

De gidsen van Het Gilde vertellen u met veel enthousiasme over hun stad. Aangepaste wandelingen voor rolstoelgebruikers kunnen op aanvraag georganiseerd worden.

Wandelen, fietsen of busexcursies in Almere

Wandelen

De wandelingen voeren langs de mooiste plekjes van het jonge Almere. Onverwachte doorkijkjes, schitterende architectuur, landschapskunst, gedurfd wonen aan het water. We vertellen u over het gescheiden verkeerssysteem, het gebogen maaiveld in het nieuwe stadshart en wie u kunt herkennen op de muurschilderingen in Almere-Haven. We vertellen u over de inwoners en onze jonge historie.

Kortom…… Bent u net komen wonen in Almere? Bent u geïnteresseerd in de snelst groeiende stad van Nederland? Wilt u uw familie en vrienden laten zien hoe aantrekkelijk Almere is? Wilt u boeiende wandelingen maken? Meld u dan aan. Klik onder de wandeling van uw wens op reserveren en geef in de mail aan welke wandeling u wilt volgen, wanneer en met hoeveel personen. Dan nemen wij contact met u op. 

Het Gilde Almere verzorgt wandelingen en fietstochten op afspraak. Wilt u familie, vrienden of collega’s een originele ochtend of middag bezorgen? Heeft u iets te vieren en stelt u prijs op een memorabele bezigheid? Op aanvraag begeleiden we een groepswandeling voor u.

Klik hier of onder de wandeling van uw keus op reserveren en geef in uw bericht aan welke wandeling u wilt volgen, de datum en met hoeveel personen. Dan nemen wij contact met u op. 

Wandelen voor groepen
Klik op de onderstaande wandelingen voor meer informatie:

Stadscentrum wandeling 
Almere Haven wandeling
Eilandenbuurt wandeling
Filmwijk wandeling
Muziekwijk wandeling
Regenboogbuurt wandeling


De wandeling duurt ongeveer twee uur.
Startpunt, starttijd en route worden bepaald in overleg.
De kosten bedragen € 6,00 per persoon, kinderen tot twaalf jaar gratis.
Er kan het gehele jaar dagelijks en op ieder gewenst tijdstip worden gewandeld. Minimale grootte groep is 4 personen. Graag vroegtijdig reserveren.
Groepen krijgen korting.


Stadscentrum wandeling
van het nieuwe stadscentrum naar het masterplan van Rem Koolhaas

Het oude stadscentrum was berekend op een inwoneraantal van 100.000. Op dit moment heeft Almere meer dan 180.000 inwoners. De uitbreiding van het stadscentrum vond plaats volgens het masterplan van Rem Koolhaas. Het valt op door de zogenaamde boven- en benedenwereld. In de benedenwereld bevinden zich de parkeerplaatsen en winkels. In de bovenwereld is ruimte voor winkels, wonen en ontspanning. Dit heeft geleid tot bijzondere architectuur van beroemde binnen- en buitenlandse architecten met als hoogtepunt het nieuwe culturele centrum waarbinnen zich een theater bevindt met 3 zalen.

Het startpunt van de rondleiding is de Grote Markt voor restaurant ANNO, te bereiken met de trein en alle buslijnen.Almere Haven wandeling
door het oudste gedeelte van Almere

In Almere Haven vestigden zich de eerste pioniers op 5 meter beneden NAP. Vele ontberingen hebben zij moeten doorstaan in de kale nieuwe polder. Tegenwoordig (ruim 30 jaar later) kan men zich dat nauwelijks meer voorstellen. Wandelend door Haven ziet u de “ideale” woonvormen uit de zeventiger jaren. Daarnaast kunt u genieten van het uitgebreide parklandschap waarin zich de verschillende buurten bevinden. Na deze wandeling kunt u zich misschien voorstellen waarom de inwoners van Haven hier altijd willen blijven wonen.

Het startpunt van de rondleiding is restaurant Brons bij de sluis in de Haven, te bereiken met het openbaar vervoer buslijn 1 en 3. 
Eilandenbuurt wandeling
een buurt waar de diversiteit hoogtij viert

(Ge)wild wonen in Almere kan in de Eilandenbuurt. Carl Weeber is de geestelijke vader van het bouwen zonder te veel regels van de gemeente. In principe moet alles mogelijk zijn.

In deze buurt vond in 2001 de derde NWR-BouwRai tentoonstelling plaats met als thema “(Ge)wild wonen”. Het hele project omvat 600 woningen waarvan 130 appartementen langs de Lage Vaart en 470 laagbouwwoningen. Veel bekende Nederlandse architecten maakten basisontwerpen waaromheen de kopers/huurders het complete huis bepaalden. Zo ontstond een woonwijk met een grote verscheidenheid aan huizen. De moeite waard om te bekijken.

Het startpunt van de rondleiding is de (in het rood gestoken) basisschool De Archipel, Maldivenweg 45, lopend te bereiken vanaf NS-station Oostvaarders of met buslijn 1, halte Archipel.
Filmwijk wandeling
in stedenbouwkundig opzicht een bijzondere wijk

De Filmwijk is het resultaat van de NWR-BouwRai tentoonstelling “Grensverleggend bouwen”. Voorop stond de vraag:”Hoe dient de woningbouw er de komende tien jaar uit te zien?” Er was een optimale vrijheid voor de ontwerpers bij het maken en ontwerpen van de bouwplannen. Voor de stedenbouwkundigen was de taak het achteraf in elkaar passen van het stedenbouwkundig plan met kant en klare bestanddelen. 

Het resultaat is een wijk van bijzondere stedenbouwkundige structuur gecombineerd met verrassende architectuur.

Het startpunt van de rondleiding is voor de ingang van het gezondheidscentrum Filmwijk, Greta Garboplantsoen 1, te bereiken met het openbaar vervoer buslijn 5 en 6.
Muziekwijk wandeling
de grootste wijk van Almere

De Muziekwijk is in de jaren 1988 t/m 1994 gerealiseerd met als hoogtepunt de eerste NWR-BouwRai tentoonstelling. Via het Muzenpark voert de wandeling naar de BouwRai-lokatie. De in 1990 geopende buitenexpositie omvat een 19-tal woningbouwprojecten met als thema:”neutraal, flexibel en aanpasbaar”. Bekende architecten waaronder Herman Hertzberger, Kees Rijnboutt en Francine Houben (nu stadsarchitect) tekenen voor de woningontwerpen. Ook bijzonder in de wijk zijn het woongebouw “De Muzen” en de leefgemeenschap voor ouderen “De Toonladder”.


Het startpunt van de rondleiding is het centraal in de wijk gelegen NS-station.
Regenboogbuurt wandeling
een plek waar u alle kleuren van de regenboog vindt

Wat direct opvalt in de Regenboogbuurt zijn de kleuren van de huizen. De doelstelling om te komen tot een grote samenhang in de wijk werd bereikt door het opstellen van een integraal kleurenplan. Het gebruik van kleur werd al rond 1920 in Berlijn door Bruno Taut toegepast om een extra dimensie aan de architectuur te geven. 

Ook het openbaar groen in de wijk is zo gekozen dat het harmonieert met de soms felle kleuren van de architectuur. Vooral in het voorjaar en de herfst is dit het beste te zien.
Eind 1998 is de wijk voltooid met de “Rooie Donders” als blikvangers vanaf de A6. Deze drie flatgebouwen zijn ontworpen door Liesbeth van de Poll.

Het startpunt van de rondleiding is de centraal in de wijk gelegen supermarkt Deen, Regenboogweg 43, te bereiken vanaf NS-station Almere-Buiten met buslijn 1, halte supermarkt Deen.Wat biedt het Gilde nog meer?

Meer informatie

Correctiehulp Nederlands
Wilt u graag teksten laten corrigeren op taal- en stijlfouten? Een vrijwilliger van het Gilde helpt. Lees meer…
Computerhulp (inclusief tablets en mobiele telefoons)
Wat doet u als u problemen heeft met uw computer, tablet of mobiele telefoon...  Lees meer…
Samenspraak
Wilt u beter Nederlands leren spreken en meer leren over de Nederlandse cultuur en de maatschappij? Lees meer…
Gilde
Het Gilde is een vrijwilligersorganisatie die bestaat uit enthousiaste vrijwilligers. Lees meer…
Administratieve adviezen
Heeft u hulp of advies nodig bij uw administratie en belastingen of wilt u administratieve adviezen... Lees meer…
Ik zoek hulp Heeft u ondersteuning of hulp nodig? Vind hulp
Contact Heeft u vragen?
T 036 534 14 04 Stel uw vraag
Vrijwilligerswerk Direct zoeken naar vrijwilligerswerk.