VMCA voor elkaar in Almere
     
     

Ik ben vrijwilliger

   

Taalondersteuning

Taal in Huis
Goed kunnen lezen en schrijven is een must!

In Nederland heeft 1 op de 9 mensen moeite met lezen en schrijven. In Almere zijn dit er 20.000. Zij hebben moeite met het lezen van bijvoorbeeld etiketten, de nieuws brief van school, informatie van de gemeente. Voor hen biedt de VMCA extra ondersteuning om met hen het lezen en schrijven te oefenen. Voorwaarde is dat de deelnemer wel Nederlands kan spreken en, door welke reden dan ook, niet in staat is zelf naar school te gaan. Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn: het hebben van een lichamelijk of fysieke beperking, mantelzorger zijn, schaamte, onregelmatige werktijden.

Erkenning is belangrijk

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven schamen zich hier vaak voor. Dat hoeft helemaal niet. Het belangrijkste is dat zij dit erkennen bij zichzelf en hulp willen accepteren.

Een vrijwilliger helpt

De VMCA biedt oefenhulp door middel van speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers. De vrijwilliger komt 1x per week thuis oefenen met lezen en schrijven. De deelnemer kan in zijn of haar vertrouwde omgeving werken aan een zelfgekozen doel.    

Herkennen

Hoe herken je iemand die moeite heeft met lezen en schrijven?

  • Iemand wordt nerveus als hij of zij iets moet opschrijven of voorlezen of probeert deze situatie te vermijden
  • Leest zijn of haar post niet
  • Reageert niet op uitnodigingen of komt niet op een afspraak­
  • ´Leest´ zonder zijn ogen heen en weer te bewegen
  • Maakt gebruik van uitvluchten als `Ik ben mijn bril vergeten`, ´Ik vul het formulier later wel in´ of ´Ik houd niet van lezen of werken met de computer´.
Meer informatie of aanmelden als vrijwilliger of deelnemer

Lida Bovenschen
l.bovenschen@vmca.nl
tel: 036 534 14 04 of 06 38 19 68 49

Contact Heeft u vragen?
T 036 534 14 04 Stel uw vraag