VMCA voor elkaar in Almere
     
     

Stage bij de VMCA

Ben jij de stagiair(e) HBO- Social Work (MWD, SPH, Pedagogiek), Toegepaste Psychologie of Verpleegkunde die wij zoeken?

De VMCA heeft diverse mogelijkheden waarbinnen jij je kwaliteiten kunt ontwikkelen. Door het verrichten van vrijwilligerswerk kun jij je studie alvast in de praktijk brengen, ervaring opdoen in het werken met mensen en onderzoeken wat je wel of niet leuk vindt.  Je zal voornamelijk als maatje optreden, een sociaal contact bieden, waarbinnen de cliënt op sociaal-emotioneel niveau wordt ondersteund. Wat te doen wordt in overleg bepaald. Voor één project zoeken wij een stagiaire MBO Sociale studies niveau 3/4.

Projecten waarbinnen stagiaires actief kunnen zijn:

 • Maatje/Buddy IVT: Voor de Intensieve Vrijwillige Thuiszorg zoeken wij stagiaires 1e of 2e jaars HBO Social Work, MWD, TP of Verpleegkunde. Je geeft emotionele ondersteuning in een thuissituatie waarbij sprake is van zwaardere zorgvragen. 
 • Vriendschap op Maat: Vriendschap op Maat biedt maatjes voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Wij zoeken 4 stagiaires voor het komende schooljaar. Minimaal 18 jaar en affiniteit met de doelgroep zijn gewenst.
 • Jonge Mantelzorgers: het project Jonge Mantelzorgers zoekt 3e jaars HBO Social Work. Ondernemend en zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken zijn belangrijke eigenschappen. 
 • Jonge Mantelzorgers: het project Jonge Mantelzorgers zoekt stagiaire MBO Sociale studies niveau 3/4. Je bent een maatje voor een jonge zorger (4-14 jaar), waarmee je regelmatig afspreekt om iets leuks te doen en een luisterend oor te bieden. 

IVT - Maatje/Buddy


Zoek jij een stage voor 1 of 2 dagdelen per week, gericht op thuiswonende cliënten, dan is IVT/Buddyzorg wellicht iets voor jou!

Wat is Intensieve Vrijwillige Thuiszorg/ Buddyzorg?
Hulp geven in een thuissituatie waarbij sprake is van zwaardere zorgvragen. 
Je moet daarbij denken aan:  dementie, niet-aangeboren-hersenletsel, chronische ziekte, kanker of een  andere levensbedreigende  ziekte. De stagiaire is een klankbord, een welkome onderbreking van de dag en geeft de eventuele mantelzorger (partner of familielid) een paar uur vrijaf, even tijd voor zichzelf.

Wie zoeken wij?

 • Studenten (1ste + 2e jaars) HBO Social Work, MWD, Toegepaste Psychologie of Verpleegkunde
 • Studiejaar 2019-2020 (4 tot 16 uur per week)
 • Je moet zelf een stabiele persoonlijkheid zijn


Wat zijn je taken?

 • Emotionele ondersteuning
 • Samen eropuit
 • Aansluiten bij de hulpvraag en indien gewenst de cliënt activeren
 • Er zijn, zodat de mantelzorger even weg kan
 • Maandelijks een reflectieverslag schrijven
 • Wat je gaat doen tijdens de inzet hangt af van de hulpvrager. De een wil wandelen, de ander praten, naar de markt of liever iets creatiefs doen. Bij de match proberen wij rekening te houden met jouw talenten en interesses.
 • Tijdens de stage word je gekoppeld aan één of meerdere hulpvragers. Het aantal koppelingen hangt af van het aantal stage-uren. Bij meerdere koppelingen zal zo divers mogelijk worden gekoppeld (verschillende diagnoses).
2e Jaars studenten krijgen een aanvullend takenpakket: aantal keer meegaan en uitwerken van een intake, voorbereiden en bijdrage aan onderdeel van vrijwilligersbijeenkomst, in kaart brengen van het systeem van de hulpvrager (genogram) en uitvoeren van een beroepsproduct.


Wat bieden wij?

 • Professionele begeleiding
 • Korte lijnen
 • Cliënten in Almere


Interesse of vragen? 
Bel of mail
Yvette Boerman -  y.boerman@vmca.nl – 036 - 5341404

Marieke Kollen – m.kollen@vmca.nl  - 036 - 5341404 

Direct solliciteren?

Stuur je CV met motivatie naar y.boerman@vmca.nl of m.kollen@vmca.nl


 

Vriendschap op Maat

Wat is Vriendschap op Maat? 
Binnen het project Vriendschap op Maat worden stagiaires gekoppeld aan mensen met een psychiatrische achtergrond. Denk hierbij aan depressie, autisme, schizofrenie of angsten.
Doel van het contact is voorkomen of doorbreken van isolement.
Het is voor studenten een eerste kennismaking met de psychiatrie.

Soort contact
Je trekt bijna een jaar lang op met meerdere hulpvragers en ziet hen veelal eens per twee weken voor een aantal uur.  Samen een terrasje pakken, naar de bioscoop gaan of gewoon een praatje thuis maken. Zo kan het contact eruit zien, maar ook: leren omgaan met afwijkend gedrag en bijvoorbeeld het hanteren van grenzen.

Koppelingen worden gemaakt op basis van voorkeuren, hobby’s en interesses.

Criteria stagiaires

 • Beschikbaarheid gedurende 1 schooljaar
 • Woonachtig in Almere of omstreken (max. reistijd 30 min.)
 • 18 jaar of ouder zijn
 • Affiniteit met doelgroep hebben
 • Stabiele persoonlijkheid zijn
 • Communicatief en sociaal vaardig
 • Flexibel zijn: in onderling overleg bepalen wanneer contact is
 • Deelnemen aan diverse begeleidingsvormen


Aanmelden of meer informatie?
Voor meer informatie of aanmelding kun je terecht bij Corinne Driehuis.
Mail naar c.driehuis@vmca.nl of bel 036-5341404.Jonge Mantelzorgers - Stagiair 3e jaars HBO Social Work  

Wat houdt het project in?
Jonge zorgers zijn kinderen van 4 tot ongeveer 24 jaar die opgroeien in gezinnen waar een zorgsituatie een rol speelt. Dit betekent dat vader, moeder, broertje of zusje ziek is of extra zorg nodig heeft. Dit is erg breed en gaat van opgroeien met een zus met autisme, een vader met een alcoholverslaving, een broer met een depressie, tot een moeder die terminaal is. Deze kinderen hebben vaak (zorg)taken in huis, maken zich veel zorgen en komen vaak zelf zorg tekort. Wij ondersteunen deze kinderen zodat ze zo normaal mogelijk op kunnen groeien. Dit doen we door hen thema activiteiten te bieden, trainingen, vrijwillige maatjes en individuele ondersteuning. We denken mee over de belasting en belastbaarheid en komen op voor de belangen van jozzers!


Onze grootste doel: zorgen dat de kinderen en jongeren gewoon kind kunnen zijn.

 

Als stagiair kun je zelf grotendeels bepalen weke invulling je stage krijgt:

 • Gesprekken voeren bij en met jonge mantelzorgers en zijn/haar ouders/verzorgers
 • Initiëren en uitvoeren van activiteiten gericht op het bereiken van nieuwe jonge mantelzorgers
 • Initiëren en uitvoeren van activiteiten gericht op het versterken van de draagkracht van jonge mantelzorgers
 • Onderhouden van contacten met ouders, hulpverleningsinstanties en school en waar nodig verwijzen of aanspraak doen op regelingen
 • Registreren van relevante gegevens
 • Opzetten en ontwikkelen van inhoud en materialen voor trainingen
 • Begeleiden van een jonge mantelzorger als maatje
 • Begeleiden van de vrijwillige maatjes


Wij bieden
Een leerzame stageplaats waarbij je in Almere de kans krijgt om met kinderen en jongeren te werken die in een lastige situatie opgroeien.
Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid en werkt samen in een team beroepskrachten en vrijwilligers voor en met de jonge zorgers. Door de diversiteit aan taken kunnen we je een leuke en leerzame stage aanbieden die aansluit bij de competenties van het beroepsprofiel social worker.

Wij vragen
Het is belangrijk dat je ondernemend bent en zelfstandig maar ook in teamverband kunt werken.Verder moet je met kinderen en jongeren willen werken. En flexibel genoeg zijn om met deze hele diverse en brede doelgroep een band op te bouwen. Flexibiliteit is ook gewenst bij je inzet, het kan voorkomen dat er van je verwacht wordt ‘s avonds of in het weekend te werken omdat er dan activiteiten gepland zijn. Natuurlijk ben je dan een ander moment vrij.

Je krijgt begeleiding van 2 beroepskrachten die hun werk met passie doen en de doelgroep goed kennen. En het vooral ook leuk vinden om een steentje bij te dragen aan jouw ontwikkeling.

 

Voor wie?

3e jaars studenten Social Work (SPH, Pedagogiek, MWD).

Startdatum in overleg, in principe aanvang studiejaar 2019/2020.

Duur
Conform eisen opleiding (aantal stage-uren verspreid over periode 1 tm 4)

 

Solliciteren?
Stuur je CV met korte motivatie naar I.vanbeusekom@vmca.nl of A.verheugd@vmca.nl. Binnen een week krijg je een reactie.

 

Jonge Mantelzorgers - Stagiair MBO Sociale studies niveau 3/4  


Wil jij graag regelmatig met een jonge zorger (4-14jaar) afspreken om iets leuks te gaan doen? Wordt dan maatje!

Jonge mantelzorgers hebben een familielid dat door ziekte, beperking, verslaving of een psychische aandoening extra zorg nodig heeft. Een jonge mantelzorger  maakt zich vaak zorgen over de thuissituatie, moet vaak ‘meezorgen’ en krijgt zelf minder zorg en aandacht.


Wat houdt je stage in?

Je zorgt ervoor dat jouw jonge zorger er even tussen uit is en ergens anders aan kan denken. Iets wat voor jou heel gewoon kan zijn; naar de bibliotheek, winkelen, naar het park of een terrasje; is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Samen onderneem je leuke dingen, ook biedt je een luisterend oor en een plek aan de jonge zorger om zich vrij te kunnen uiten. Bij een maatje kan een Jozzer zijn of haar zorgen even opzij zetten. Het maatje geeft een dosis extra aandacht!


Heb je al meer ervaring in de zorg dan krijg je een gezin met meer uitdaging. De situatie is pittiger, er zijn meer hulpverleners betrokken of je kunt met het kind meer inhoudelijk aan de diepte in en werken aan doelen. 


Wij bieden
Een leerzame stageplaats waarbij je in Almere de kans krijgt om met kinderen en jongeren te werken die in een lastige situatie opgroeien. Wanneer je begint als maatje krijg je een basistraining en in de loop van het jaar zijn er themabijeenkomsten. Naast dat je contact hebt met de jongezorger  verwachten we ook dat je een (aantal) keer komt helpen bij de groepsactiviteiten die er voor de jonge zorgers worden georganiseerd. Zo zie je ook het verschil in individuele hupverlening en groepsaanbod.

Wij vragen
Om maatje van een jonge zorger te worden vragen we een aantal dingen van je:

 • Je bent minimaal 18 jaar
 • Je hebt affiniteit met kinderen
 • Je wilt minimaal gedurende een half jaar iemand begeleiden
 • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) afgeven
 • Deelname aan bijeenkomsten
 • Enkele keren begeleiden bij groepsactiviteiten.


Je krijgt begeleiding van 2 beroepskrachten die hun werk met passie doen en de doelgroep goed kennen. En het vooral ook leuk vinden om aan jouw ontwikkeling een steentje bij te dragen.


Voor wie?
MBO studenten niveau 3/4 Sociale studies; zoals begeleider speciale doelgroepen, maatschappelijke zorg  of gespecialiseerd pedagogisch medewerker.
Startdatum in overleg


Solliciteren?
Stuur je CV met korte motivatie naar I.vanbeusekom@vmca.nl of a.verheugd@vmca.nl. Binnen een week krijg je een reactie.Meer informatie

Vrijwillige inzet en verdringing van betaalde arbeid
Vrijwillige inzet is van belang voor de inwoners van de stad en voor de samenleving als geheel. Ook... Lees meer…
Regels voor Asielzoekers en vrijwilligerswerk
Als je als asielzoeker vrijwilligerswerk wilt gaan doen, gelden er bepaalde regels en... Lees meer…
Vrijwilligersregelingen
Hier vindt u informatie over onkosten- en reiskostenvergoedingen, verzekeringen, vrijwilligerswerk... Lees meer…
Informatie voor vrijwilligers
Persoonlijke begeleiding Wilt u graag vrijwilligerswerk doen, maar weet u nog niet wat bij u... Lees meer…